Noul Cod de procedură civilă intră în vigoare vineri

Noul Cod de procedură civilă intră în vigoare vineri
Publicat: 14/02/2013, 17:10
Actualizat: 03/02/2019, 15:13

Noul Cod de procedură civilă, prin care se urmărește asigurarea celerității soluționării cauzelor, concomitent cu îmbunătățirea calității actului de justiție, intră în vigoare vineri, 15 februarie, după mai multe modificări ale termenului, în contextul pregătirilor pentru implementare.

Scopul esențial al noului cod este „crearea în materia procesului civil a unui cadru legislativ modern care să răspundă pe deplin imperativelor funcționării unei justiții moderne, adaptate așteptărilor sociale, precum și necesității creșterii calității acestui serviciu public”, după cum se arată în expunerea de motive a proiectului de act normativ.

Soluțiile legislative din noul cod vizează astfel asigurarea celerității soluționării cauzelor, concomitent cu îmbunătățirea calității actului de justiție.

Totodată, în scopul degrevării instanțelor de judecată, ceea ce ar avea consecințe nemijlocite asupra duratei de desfășurarea a procedurilor judiciare, codul prevede în sarcina judecătorului obligația de a îndruma părțile din proces spre folosirea procedurii medierii, ca mijloc alternativ de soluționare a litigiilor, pe durata desfășurării acestei proceduri judecata fiind suspendată.

Potrivit inițiatorilor, dispozițiile noului Cod de procedură civilă urmăresc să răspundă unor deziderate actuale, precum accesul justițiabililor la mijloace și forme procedurale mai simple și accesibile și accelerarea procedurii, inclusiv în faza executării silite.

În egală măsură, actul normativ răspunde și exigențelor de previzibilitate a procedurilor judiciare decurgând din Convenția europeană pentru apărarea drepturilor omului și a libertăților fundamentale și, implicit, din cele statuate în jurisprudența Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO) de la Strasbourg.

Pentru asigurarea pe viitor a previzibilității normei de procedură civilă și evitarea unor evenimente legislative care să surprindă sau să genereze confuzii atât în rândul justițiabililor, cât și al judecătorilor, noul Cod de procedură civilă conține dispoziții normative clare referitoare la aplicarea legii de procedură, înlocuind principiul actual al aplicării imediate a noii norme procedurale cu acela potrivit căruia dispozițiile noii legi de procedură civilă se aplică numai pentru procesele și executările silite începute după intrarea în vigoare a acesteia. Principiul este detaliat prin câteva dispoziții univoce referitoare la legea aplicabilă în caz de casare cu trimitere, în cazul administrării probelor și în cazul exercitării căilor de atac, situații în care legea veche supraviețuiește alături de legea nouă, rămânând sub imperiul ei cauzele aflate în curs de soluționare la data intrării în vigoare a legii noi.

Codul conține, totodată, și prevederi referitoare la teritorialitatea legii de procedură.

În 30 ianuarie, Guvernul a revenit asupra anunțului inițial privind amânarea Codului de procedură civilă și a precizat că data la care noul Cod va intra în vigoare este 15 februarie, și nu 1 iulie.

Executivul a stablit astfel, printr-o ordonanță de urgență, ca termenele pentru intrarea in vigoare a ședințelor de informare despre mediere în cauze civile să fie 15 februarie, odată cu intrarea în vigoare a Codului de Procedură Civilă, cel al ședințelor de informare despre mediere în cauze penale este data de intrare în vigoare a noului cod, iar pentru sancțiunea inadmisibilității cererii de chemare în judecată în cazul neîndeplinirii de către reclamant a obligației de a participa la ședința de informare privind medierea termenul este 1 august 2013.

Ordonanța mai prevede ca articolul din Codul de procedură civilă care oferea posibilitatea Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) sau asociațiilor de protecție a consumatorilor să denunțe în instanță clauzele abuzive și să le elimine din toate contractele de prestări servicii, inclusiv credite bancare, a fost amânat până la 1 iulie 2013.

Ministerul Justiției (MJ) a obținut derogare și a fost autorizat să achiziționeze mobilier și echipament IT, să organizeze concursuri pentru ocuparea posturilor vacante de judecător și personal auxiliar din cadrul curților de apel, tribunalelor și judecătoriilor. Astfel, i-au fost alocate fonduri în cuantum de 500 de mii lei pentru achiziția de mobilier și 8.500 mii lei pentru finanțarea celor 564 de posturi de la nivelul curților de apel, tribunalelor și judecătoriilor (283 de posturi de judecător și 281 de posturi de personal auxiliar de specialitate).

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Femeia care apără cerul României. Interviu cu tânăra care se asigură că rachetele rușilor nu...
Veste tristă despre Florin Piersic, la scurt timp după ce fusese externat
FOTO. Cea mai controversată jucătoare WTA din România face ravagii la început de vară! Imagini...
Unde au fugit azi noapte Irinel Columbeanu și Irinuca, direct de la aeroport. Avem imagini...
Ceva se întâmplă în Crimeea: Ucrainenii distrug antiaeriana rusă și par a pregăti terenul pentru...
Babasha a dat lovitura după huiduielile pe Arena Naţională! Anunţul oficial care îi va schimba...
Ce dietă ține Inna, pentru a se menține SEXY! Care sunt alimentele la care a...
Pariul făcut de Laurenţiu, un legumicultor din Oltenia, cu care a dat lovitura. Un kilogram...
Cea mai frumoasă zi, transformată într-o traumă! Zeci de copii au fost implicați într-un accident,...
Kate Middleton, prima apariție publică de când a fost diagnosticată cu cancer! Prințesa de Wales...
Au încins atmosfera la malul mării. Canicula le-a făcut pe vedete să renunţe la haine
La câți KM schimbi uleiul la cutia automată? Cât costă și care e cel mai...
Inteligenţa Artificială utilizată de Israel în Gaza ajută la reducerea victimelor civile, sugerează un expert
CRIPTOTEREȘTRII s-ar putea afla PRINTRE NOI, NEDETECTAȚI! Cine sunt aceștia?
Spunem ADIO marelui ACTOR al ţării! S-a stins încă o stea. Românii l-au iubit enorm
Florian Coldea, turnat de Traian Băsescu. Adrian Năstase a spus totul
Ce este creatura cu ochi holbați și dinți ascuțiți care a eșuat la mal. A...
Fotografia sfâșietoare de la priveghiul Ancăi Molnar. Fiul de 14 ani, îndurerat lângă sicriu
Gagea și Alexandra, din nou împreună? Cum a fost sărutul din Camera roșie: „Am avut...
Saveta Bogdan, adevărul despre cererea în căsătorie făcută de Gheorghe Turda. Care este, de fapt,...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Măi Bulă, familia ta din câte persoane e compusă?
22 de părinți, amendați după ce copiii au lipsit repetat de la școală
×